Kladdkaka utan mjöl

2kommentarer

Tänkte bjuda på receptet till kladdkakan vi lagade på veckoslutet! Den är mjölfri alltså perfekt att bjuda på om någon av gästerna är glutenintolerant.

INGREDIENSER:
ca 15 bitar

200 g chokladplatta, halvsöt med minst 42 % kakao
200 g smör
200 g socker
4 äggulor
4 äggvitor


GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Kläm fast bakpapper i botten av en form med löstagbart botten och smörj.
3. Bryt sönder chokladplattan i bitar och smält den i vattenbad.
4. Smält smöret efter hand i den varma chokladen.
5. Vispa äggulorna med hälften av sockret och rör ner i chokladsmeten.
6. Vispa äggvitorna till hårt skum(så att du kan hålla skålen ovanför huvudet utan att något faller) och vispa sedan gradvis i resten av sockret.
7. Fortsätt vispa tills smeten blir styv och blank.
8. Vänd ner äggvitesmeten i chokladsmeten och blanda försiktigt.
9. Grädda i cirka 40-45(beror på ugnen, i vår tog det ca 30 minuter så kolla ofta) minuter eller tills en sticka känns torr, men inte för torr. Det är ju dock kladdkaka.
10. Servera gärna med vaniljglass eller vispgrädde.

Observera att den här typen av kakor pöser upp i ugnen och kollapsar när man tar ut dem.

Kakan blir lknaprig på kanterna men kompakt och mycket "chokladig" i mitten. När den kallnat är den bara 2-3 cm tjock.
Stal bilden från google men vår såg ut ungefär såhär!

Tyckte kakan verligen var god! Speciellt god var den om man tänker på att den var mjölfri, dock innehåller den rätt så mycket socker! Men ibland måste man ju unna sig lite gott!

2 kommentarer

Nam nam

21 Feb 2011 17:14

Och god var den det kan jag intyga!!

FowZies.se ♥

21 Feb 2011 18:40

klart den e go :D

Kommentera

Publiceras ej